Skoči na vsebino

telemarketingTelemarketing ima kot orodje trženja nekoliko negativen sloves, saj menimo, da s klicem zmotimo osebo. Vendar pa je še vedno eno najučinkovitejših načinov pridobivanja strank. Največja prednost telemarketinga je fleksibilnost in neposrednost. Poklicana oseba vam mora dati odgovor takoj. Kakršnega koli pač.
Podjetja dobro vedo, da je pravilna uporaba telefona zelo koristno orodje pri iskanju potencialnih strank in prodaji, poleg tega pa je vložek nižji v primerjavi z drugimi mediji. Telemarketinga pa se morate lotiti na pravi način, saj boste le tako prišli do željenih ciljev:

    1. Cilji: najprej določite cilje, ki jih želite s telemarketingom doseči. To so lahko prodaja izdelkov, vabilo potencialnih strank na dogodke, dodatno obveščanje strank o konkretni ponudbi, dogovori za sestanke …
    2. Baza potencialnih strank: pripravite si ažurno bazo podatkov potencialnih strank, ki vsebuje ime in priimek kontaktne osebe in telefonske številke ter morebitne podatke, ki jih potrebujete pri uspešnem klicanju. V bazo vpisujte tudi vse informacije, ki jih prejmete med klicanjem.
    3. Scenarij: priprava pravega scenarija morda traja nekoliko dlje časa, vendar pa bo le pravilen pristop do klicanja lahko prinesel željene rezultate. Tudi pri nas namenimo večino časa treniranju agentov in najprej naredimo testno klicanje na nekje 30 oseb. Nato po potrebi prilagodimo scenarij. V scenariju morate predvideti potek klicanja in si pripraviti odgovore na morebitna vprašanja in ugovore strank.
    4. Začetek klicanja: tudi čas klicanja je odvisen od baze vaših potencialnih strank. Če gre to za podjetja, potem jih kličite v dopoldanskem času, ob ponedeljkih od 10. ure dalje, v petek pa do 14.ure popoldan. Če kličete fizične osebe imejte v mislih, da jih večina dela v dopoldanskem času, zato je primernejši čas klicanja v popoldanskem ali večernem času do 19. ure.
    5. Na vsakih 10 »ne-jev« 1 »da«: pri telemarketingu se boste srečali z zavrnitvami in neuspehom, vendar je to normalen proces. Zato je pomembno, da ste vztrajni in imejte v mislih, da boste le ob zadostnem številu klicev lahko uspešni. Izvajanje telemarketinga pa se vam bo zagotovo izplačalo.

Proces klicanja stalno izboljšujte, ko spoznate kaj deluje in kaj ne. Pri naših naročnikih se večkrat poslužujemo telemarketinga, ki ga vključimo v celostno akcijo direktnega marketinga, kot podporo za pridobivanja še večjega učinka. To nam zagotovi boljši odziv in pridobimo uporabne povratne informacije, ki nam služijo kot dobro vodilo pri oblikovanju naslednjih akcij.

 

Vir slike: http://telemarketingandtelesalesservices.wordpress.com/