Bližamo se veselemu decembru, ki v veliki meri prinaša tudi priložnost za nekoliko umirjeno delovno vnemo in priložnost za druženje. Tudi ekipa Dima centra si vsako leto privošči prednovoletno ekskurzijo, kjer si vzamemo čas za sprostitev in druženje ob odličnih dobrotah.

Letos smo se odločili, da prednovoletno vzdušje prestavimo na zadnji petek v oktobru, saj nas čaka še obilo sestankov in nalog v zvezi z organizacijo 2. sejma in kongresa ProMarket, ki nas čaka v marcu naslednjega leta. Ker se v veliki meri ukvarjamo tudi z izvajanjem akcij direktnega marketinga, ki zahtevajo tudi usklajevanja s tiskarnami, katerim posredujemo določene materiale za tisk, smo se odločili razširiti in izpopolniti naše znanje z grafičnega področja. Obiskali smo tiskarno Čukgraf v Postojni, ki je nam tudi najbližja. Zelo zanimivo je spoznati tudi z drugega zornega kota kako poteka pripravljeni material iz naših rok v njihovo izvedbo.

Vodja proizvodnje nas je vodil skozi celoten proces izdelave, od oblikovalskih rešitev in priprave materialov do celotnega procesa proizvodnje. Najprej smo si ogledali njihov reprostudio, kjer se vsi poslani materiali najprej odprejo, pregledajo in pripravijo za izdelavo tiskarskih plošč. Vedno je potreben še kakšen popravek, ki ga naročniki spregledamo, za tisk pa je zelo pomemben. Kot naročniki seveda cenimo, da nas na to opozorijo in tudi kaj novega naučijo. Zato je bil tudi obisk v reprostudiu za nas najbolj zanimiv. Filmi, plošče, ‘zripati’, CMYK, pantoni, osvetljevanje datotek, … vsi poznani izrazi iz ponudb in priprave na tisk, ki pa jih v taki obliki še nismo uspeli spoznati. Z naših ust so se kar usula dodatna vprašanja, saj smo na določenih primerih materialov spoznali kar nekaj zadev, ki so za nas enostavne, za tiskarje pa prave uganke (kot na primer senca besedila ali logotipa v reprustudiu lahko izgine, zaradi napačnega oblikovanja z dodajanjem elementov). Zato je za težavne materiale priporočljiva potrditev testne verzije tiska (matchprint), vedno pa posredovanje materialov v pdf obliki in ne samo odprti verziji.

Pot nas je iz reprostudia vodila do tehnologov, ki pripravljajo delovne naloge, police pa jim polnijo vzorci tiskanih materialov. Ogledali smo si različne primere dodelav, ki jih nudijo (lakiranje, zlatotisk, izsekovanje, zgibanje, perforacija, …). Vsi smo komaj čakali obisk proizvodnje, kjer smo dejansko spremljali tisk različnih materialov. Spoznali smo kako izgleda tisk brošur v 4 barvah, kako se hitro zgibajo zloženke, spenjajo brošure in zakaj se temu pravzaprav reče šivanje, kako izdelajo kataloge, koledarje in tiskajo kuverte. Vonj po tiskarskih barvah in hrup strojev smo zapustili z mešanimi občutki. Seveda na eni strani veseli, da smo lahko dejansko spoznali celoten proces izdelave materialov, po drugi strani pa je to težko dobljeni kruh tiskarjev, ki jih končni uporabniki ne cenijo dovolj.

Priprava za tisk

Praktični prikaz priprave ctp plošč

arhiviranje omogoča lažje iskanje ponaročil

Arhiviranje omogoča lažje iskanje ponaročil

Našo ekskurzijo smo nadaljevali po vipavski dolini do konca hitre ceste Gorizia-Villese, kjer smo obiskali švedskega pohištvenega giganta Ikeo. Po kvalitativni metodi skrivnega nakupovanja (mystery shopping) smo se z izpraznjenimi želodčki (in denarnicami) odpravili v manjšo vipavsko vasico Slap.

V domačiji Majerija so nas že pričakovali s toplim sprejemom in domačimi dobrotami. Vsaka jed je bila pravo presenečenje zanimivih okusov in dekoracije. Pristno kmečko okolje s pridihom sodobnosti in tradicionalna hrana sta nas popolnoma očarala in napolnila z novo energijo, ki jo bomo še kako potrebovali pri našem delu.

Domač salam, podprt z namazom iz belega sira

Domač salam, podprt z namazom iz belega sira

Hrustljava stebla zélene, pikantni feferon in sirov namaz razgibajo občutke v ustih (jedilni list Majerija september-oktober)

Na koncu smo se posladkali z jabolčnim želejem z lešnikovim sladoledom in cimetovo peno

Na koncu smo se posladkali z jabolčnim želejem z lešnikovim sladoledom in cimetovo peno