To drži za člane različnih zvestobnih programov, tako so rezultati raziskave dokazali domneve trgovcev, da lojalnostni programi povečujejo prihodke.

Raziskava je bila opravljena v lanski počitniški sezoni in je pokazala, da so lojalnostni kupci zapravili 14 % več denarja od ostalih kupcev. Delno je to pogojeno tudi z njihovim zaslužkom, saj naj bi prejemali višje mesečne dohodke v primerjavi s povprečjem. To pa jih ne odvrača od lojalnostnih programov, saj jih skoraj polovica uporablja zvestobne kartice pri nakupovanju počitnic. Gre za programe, kjer podjetja nagradijo stranke pri nakupu oziroma pri večjih zneskih nakupov. Tako nakupujemo in zapravimo več, da smo upravičeni do določene nagrade oziroma bonitete.

In na kateri spol najbolj vplivajo zvestobni programi?

To bi uganili tudi brez raziskave – 63 % žensk je vključenih v vsaj en lojalnostni program in 51 % moških. Po ostalih demografskih podatkih pa so ti kupci višje izobraženi in v starosti, ko največ varčujejo, med 30 in 60 leti.

Raziskava je bila sicer opravljena med 722 kupci v ZDA, vendar če primerjamo s Slovenijo je vpliv zvestobnih programov pri nas tudi zelo velik. Čeprav razne klubske oziroma zvestobne kartice polnijo naše denarnice, nas to ne moti, če nam prodajalec s tem upraviči določen popust ob nakupu, nagradi za določen znesek nakupa ali obvešča o določenih novosti, ki so nam zanimive. Gre za win-win razmerje, kjer ima vsak, tako kupec, kot prodajalec, določene koristi. Še vedno pa se morajo podjetja vprašati, »koliko jim je vredna ena stranka in koliko denarja bodo vložili vanjo?«


Povzeto po: www.directmag.com/disciplines/crm/loyalty_members_study/index.html