Pomembnost prvega vtisa se omenja predvsem ob prvem stiku z določeno osebo. Načeloma naj bi veljalo, da si izoblikujemo prvi vtis o osebi v času od 30 sekund do 3 minut. V direktni pošti pa je ta čas 10x manjši.

Prejemnik direktne pošte se bo v 3 sekundah odločil, ali bo vašo pošto bral naprej ali pa jo zavrgel. Tega se očitno zaveda tudi ponudnik kartičnega poslovanja, ki novim komitentom izjemno nazorno in razumljivo razložijo postopek aktivacije bančne kartice.

Direktna pošta za nove komitente vsebuje:

  • dopis, dvobarven, nepersonaliziran,
  • personaliziran, enobarvni, odzivni list na katerem je že aplicirana bančna kartica, ki pa še ni aktivirana, na zadnji strani splošni pogoji,
  • barvni letak s predstavitvijo,
  • odzivna kuverta in
  • vse skupaj poslano v amerikanki z okencem.

Pohvalno, da pošta vsebuje več kot 3 elemente, saj to pomeni, da bo prejemnik porabil več časa za pregledovanje. To je tudi eden od načinov, da ga pridobimo na svojo stran.

Čeprav dopis ni personaliziran, že v samem dopisu poudarijo postopek aktivacije v 3 korakih, ki omogoča enostaven in hiter odziv prejemnika, poleg tega pa priložena bančna kartica na odzivnem listu že spodbuja prejemnika, da jo začne uporabljati. Na odzivnem listu je še enkrat naveden postopek aktivacije v 3 korakih.

Najbolj zanimivo pa je, da so vsi elementi optimizirani za avtomatsko kuvertiranje, kar podjetjem pomeni velik prihranek pri izvajanju direktne komunikacije, za prejemnika pa to ne igra nobene vloge. Načeloma nam ročno kuvertiranje omogoča več elementov, v različnih velikostih in oblik, kar je lahko za prejemnike še bolj zanimivo.

Predlogi za izboljšavo:

  1. dodana personalizacija tudi v dopisu, vzpostavi močno komunikacijo (Spoštovana gospa Novak),
  2. v dopisu pri pozdravu ni navedene osebe. Komunikacija je bolj osebna, če navedemo ob pozdravu tudi kontakt svetovalca, ki je pripravljen odgovoriti na naša dodatna vprašanja in nam je na voljo.
  3. naloga odzivne kuverte je, da prejemnika spodbuja k odzivu in mu olajša postopek pošiljanja, zato je dovolj, če je natisnjena v eni barvi.