Edina naloga kuverte je, da se jo odpre.

Uporaba kuvert pri direktni pošti je priporočljiva, saj varno hrani sporočilo v njej. Zgibanke, prepognjeni letaki ali materiali zaviti v folijo so opcije, ki dajejo gotovo manjši odziv, saj se jih lažje vrže v koš, ker je vsebina vidna.

Kuverta mora kar vabiti, da se jo odpre in v miru prebere vsebino. Če je vsebine več, toliko bolje, saj bralec ne gleda »konkurence«, ko je sam s svojim pismom.

Začnite načrtovanje direktne pošte s kuverto. Resni izvajalci akcij direktnega marketinga točno vedo, kakšne kuverte bodo uporabili, saj je lažje prilagoditi materiale na kuverto, kot obratno. Izdelava kuvert je namreč dražja od tiska letakov.

Zato si zapomnite: standardna kuverta, formata A4 ne obstaja. Obstaja pa npr. kuverta formata C4, v katero gredo materiali formata A4. Ali pa B4, v katero vložite še mapo, v kateri se pošilja vaša ponudba.

Po drugi strani pa: ali veste, da je kuvert amerikank enajst vrst? 110×220 mm je osnovna, razširjena je 110 x 230 mm, za avtomatsko kuvertiranje pa se uporablja 114 x 229 mm in tako naprej.

Kaj naj bo na kuverti?
Spet velja pravilo “Manj je več”. Poleg logotipa podjetja je nujen še naslov in pa plačnik poštnine (“Poštnina plačana pri pošti 1380 Cerknica”). Vse ostalo pa naj bo skrbno izbrano in naj predvsem vleče prejemnika, da pismo odpre in prebere vsebino. Dovolj je dober stavek ali pa zanimivo oblikovanje.