Že dolgo velja, da se ljudje največ naučimo ravno iz prakse. Teorija nas uči eno, vendar to prenesti v prakso in realizacijo pa je drugo. Zato je koristno, če si ljudje (še posebno tisti, ki imate stik z marketingom) izmenjujemo informacije in delimo izkušnje iz prakse, ki nam morda pridejo prav v bodoče.

Kaj si zapomnimo dobre ali slabe izkušnje? Slabe nam običajno dlje ostanejo v spominu. Zato je predvsem pri delu s strankami pomembno, da smo do njih korektni in tudi v primeru reklamacij hitro ukrepamo ter jim damo občutek, da so pomembni za nas (dodatna ugodnost, prijaznost, opravičilo, …).

Tako sem imela primer, ko se nam je mudilo oddati pošiljke za naročnika na pošto v Ljubljani. Najprej sem iskala pošto celo večnost, saj sem vedela le približno lokacijo. Po nekaj krogih najdem pošto, čeprav nisem opazila niti ene oznake, da se tam pravzaprav nahaja. Ugotovim tudi, da je dostop z avtom skoraj nemogoč. Tako se grem najprej napovedati, da oddajam večjo količino direktno naslovljene pošte za našega naročnika. Pokažejo mi kam lahko zložim. Seveda je potrebno vse ročno prinesti in oddidem k okencu. Uslužbenka mi pove znesek poštnine in da dobim račun naknadno. Pošto sem že oddajala, vendar nikoli ni bilo potrebno plačati računa – vidim, da gre za nesporazum (naročnik naj bi imel pogodbo). Po nekaj minutah ugotovimo, da naročnik nima pogodbe na tej pošti, ampak na drugi. Takoj mi je postalo jasno, da bo treba vse odnesti nazaj v avto in na drugo pošto. Ampak tukaj pride na vrsto dobro komuniciranje s strankami. Gospa, ki je slišala za moj problem in je bila očitno vodja enote, se je po telefonu dogovarjala za rešitev nastale situacije. Po nekaj minutah ji to tudi uspe in mi prijazno pove, da so vse uredili, vendar naj v prihodnje oddajamo na drugo pošto ter mi izda potrdilo o prejemu.

In kako je do tega prišlo? Seveda smo kuverte naročnika dobili že prednatisnjene, zato je bilo potrebno oddati na pošto, ki je bila navedena na kuverti (saj poznate: poštnina plačana pri pošti …). In kako je to pomembno za oblikovalce? Morda se nekateri še ne zavedajo kakšno zmešnjavo lahko naredi poštna številka, ki jo lahko zlahka spregledaš. Vsi pa si največkrat zapomnimo ravno poštno številko na kateri sami oddajamo pošto. Tako se je zgodilo tudi v tem primeru, ko je oblikovalec navedel poštno številko na katero oddajajo sami in ne poštne številke naročnika.

Ta primer samo dokazuje kako pomembna je natančnost pri marketingu, že od same priprave in nato do izvedbe.