Nikoli ne podcenjujte pomena vzdrževanja vaših baz podatkov.Razumevanje vaše baze in njeno dobro vodenje sta vir dodane vrednosti! Baza podatkov je za ljudi v direktnem marketingu najdragocenejše orodje.

Baza strank je v direktnem marketingu najdragocenejše premoženje, zato je pomembno, da je vedno v najboljšem stanju. Podjetje, ki želi imeti dobro bazo, bo vedno skrbelo za to, da bodo podatki redno »očiščeni« in sveži.

»Negativni odzivi« so prva nujna kontrola kvalitete. Upoštevati je treba informacije, ki jih ponuja zavrnjena pošiljka. Pomemben cilj je, da se znebimo nezaželjene pošte, ki ostaja pred vrati prejemnikov.

Žal večina meni, da bi bila rešitev že kvartalno usklajevanje baz, kar pa je le začetni pogoj za poslovanje z željo, da nam da baza največ kar lahko. Uporabniki in najemniki baz hočejo biti prepričani, da lastnik in upravljalec sproti analizira bazo in jo nadgrajuje s svojimi lastnimi idejami.

Je pa mnenje nekaterih strokovnjakov tudi drugačno: Lastniki in upravljavci baze morajo biti konstantno korak zadaj – nikoli se ne smejo podrediti trendom.

* * *

10 nasvetov za dobro bazo:

  1. Nobena informacija ni tako dobra kot vaša lastna, zato osvežujte vašo bazo takoj, ko dobite povratno informacijo – v realnem času!
  2. Zaposleni naj nikoli ne shranjujejo podatkov na svojem lastnem PC-ju. To lahko spodkopava vitalnost vaše baze.
  3. Ko uporabljate več kot eno listo je nujno stapljanje vseh list baz, saj s tem lahko prihranite veliko stroškov.
  4. Spajanje in čiščenje liste je uporabno tudi za segmentacijo baze – npr. za pripravo odzivne analize in njeno vrednotenje.
  5. Kodiranje podatkov in uporaba pri personalizaciji tiska je pomembno za računalniškoo bdelavo odzivov in nadaljno komunikacijo.
  6. Indentifikacija stanke kot individualne osebe je, tudi če uporabljamo različne komunikacijske kanale, pomembna za izogib duplikacije.
  7. Pomembna stranka se bo pojavljala na več različnih listah in zato moramo take stranke označiti in spremljati še posebno previdno.
  8. Očistite tudi bazo tistih strank, ki pogosto zahtevajo ponudbe in poskusne/testne pošiljke, nato pa se nikoli ne odločijo za nakup.
  9. Vedno samo označite stranke, ki niso zanimive – nikoli jih ne brišite, saj se vedno lahko pojavi možnost, da tako stranko deaktivirate.
  10. Vzdržujte tudi skupine oz. ljudi, ki jih niste še nikoli kontaktirali sicer ne boste mogli pravilno oceniti vaše marketinške pobude.