Digitalni mediji, elektronski podpisi, emali in podobno, so že v dobri meri zamenjali običajno pisemsko pošto. Med kupom dnevnih reklam za izdelke široke potrošnje, se sem in tja skriva le še kakšno pismo s položnico tistih podjetij, ki le teh še niso digitalizirali.

Še ne tako dolgo nazaj, smo komunicirali le preko običajne pošte, zato smo vsako kuverto odprli in vsebino prebrali. Če želite pri vaših strankah isto doseči danes, pa se je za ta cilj potrebno malo bolj potruditi. Pisemska pošta je v nekaterih primerih še vedno nenadomestljiva, zato poskrbite, da se jo bo prejemnik razveselil in z zanimanjem pogledal vsebino.

Pred časom je bilo splošno znano, kaj se skriva v modri kuverti, zato je bila vsebina prepoznana še preden se je kuverto odprlo. In če nadaljujem, vsak prejemnik se je že po ovojnici lahko odločil, ali bo tako kuverto vzel ali ne. Ta navada pa se tudi danes, se ni čisto pozabila, saj se vaši naslovniki tudi danes odločajo o tem ali bodo kuverto odprli ali ne, na podlagi izgleda ovojnice.
Najpomembnejše pravilo, ki ga je dobro upoštevati pri direktni pošti je to, da ne tlačimo „jumbo plakatov“ v kuverto.

Največ pozornosti bo pritegnila pošta, ki je:

  • ovojnica, na kateri je nevpadljiv logotip podjetja in naslovnik,
  • dopis, v katerem se postavimo v vlogo bralca, in mu ponudimo rešitev, ki jo bo vesel,
  • letak s predstavitvijo izdelka ali storitve, katero predstavljamo naslovniku,
  • možnost, da se naslovnik odzove (naročilnico, telefonsko številko, katalog, odzivna ovojnica…).

Veliko večji uspeh boste z direktno pošto dosegli, če se boste posvetili vsebini. Zgodbi, ki bo naslovnika zanimala in pripravila, da bo nadaljeval s pregledom ostale vsebine.

Prednost običajne pošte pred digitalno je ta, da slednjo naslovniki velikokrat pogledajo že v službi, kjer pa zaradi časovne stiske nismo pozorni na vsebino ali pa jo hitro pozabimo. V običajnih domačih nabiralnikih, pa je vsak dan manj naslovljene pošte, zato si doma v miru, naslovnik vzame več časa in pozornosti za branje. Torej, če imate dobro zgodbo in ustrezno bazo vaših strank, jim napišite pismo. „Čisto in ne-počečkano“ kuverto, vedno rajši in z večjim zanimanjem odpremo in preberemo.