Če dokaj laično opišemo upravljanje odnosov s strankami (CRM) lahko rečemo, da gre za to, da vemo čimveč o svojih strankah in te podatke uporabimo v komunikaciji z njimi na tak način, da se počutijo čimbolj »domače«. Prav zaradi tega, ker jih odlično poznamo lahko pripravimo prav tem strankam prilagojeno ponudbo. Rednega obiskovalca hotelov bo tako v sobi čakal njegov najljubši časnik, lojalni obiskovalec avto servisa pa bo dobil svoj najljubši nadomestni avto.

Vse to običajno omogoča sofisticirana programska oprema. Pa je možno te odnose s strankami upravljati tudi drugače?

Praktičen primer CRMja brez podpore visoke tehnologije, doživim vsako leto na dopustu. Kljub temu, da lokacije menjavamo, pa se skoraj vsako leto vsaj za nekaj dni ustavimo tudi v kampu v okolici Šibenika, katerega lastnik je Šime. Šime je odličen dalmatinski gostitelj. Vedno nasmejan, vedno pripravljen pomagati, če ti gre pri postavljanju šotora kaj narobe, njegove specialitete z žara pa so že kar kičasto okusne.

Poleg vsega pa si zapomni vsako malenkost, ki mu jo poveš in jo uporabi v prihodnjih komunikacijah s tabo.

Imaš rad prostor blizu kopalnic. Ob rezervaciji ti tega ni potrebno povedat, saj veš da te bo prostor čakal. Si nekoč omenil, da ima tvoj sine rojstni dan 5. oktobra. Med 2. in 8. oktobrom bo priletel SMS, s čestitko. Bo danes nastopila slovenska nogometna reprezentanca. Že je tukaj Šimetov bodrilni SMS. A tu se ne konča. Ko prideš, Šime vedno opazi nov avto, novo prikolico, novo ženo (!?) … in vse to obvezno pohvali. Ob odhodu pa te čaka še darilo: steklenica olivnega olja ali najljubšega vina.

Je potem čudno, da se pri njem ustavimo vsako leto in da je Šimetov kamp kljub oddaljenosti od plaže vedno poln, kamp ob morju pa ima vedno kar nekaj prostih mest?

Kaj se torej lahko naučimo od Šimeta?

Predvsem to, da pomanjkanje sredstev in odsotnost tehnologije ne sme biti izgovor, da se ne posvetite svojim strankam. Poslušajte jih, spoznavajte jih, vprašajte prodajalce kaj vedo o posameznih strankah in te podatke uporabite.

Za začetek si podatke zapomnite ali jih vpišite v excel. Res je, da bo ob podpori modernega CRM sistema vse skupaj bistveno lažje in bolj sofisticirano, a ni pomembna tehnologija, ampak to, kako svoje znanje uporabiš.

Razmislite torej, kaj lahko že danes storite, da stranke spoznate še bolje in kako lahko te podatke uporabite v prihodnje.