Po napovedih bodo švedski oglaševalci letos namenili več sredstev za oglaševanje preko interneta kot preko TV. Temu trendu bodo sledili tudi v Veliki Britaniji, na kar kaže zadnja raziskava vodilne medijske agencije Group M. Pričakuje se, da bo oglaševanje prek interneta celo prehitelo oglaševanje prek TV, ki je pol stoletja veljalo za vodilni medij.

Group M napoveduje, da bo Velika Britanija doživela prelom ob koncu leta 2008, ko bo oglaševanje preko interneta zajemalo 24,8% oglaševalskega denarja, takoj za oglaševanjem na TV, ki bo zavzelo 26% delež. Če oglaševanje na internetu naraste še za 6% letno, bo tako v letu 2009 prehitelo oglaševanje preko TV.

Na Švedskem je lansko leto oglaševanje prek TV znašalo 19,8% oglaševalskega denarja, medtem ko je internet zavzel 16,7 odstotkov. Group M tudi ocenjuje, da bo konec leta 2008 internet zavzel 19,5 % delež oglaševalskega denarja, oglaševanje prek TV pa se bo nekoliko zmanjšalo na 19,2 %. Sicer pa naj bi bila to posledica relativno poznega pojava komercialnih televizijskih kanalov.

Po besedah direktorja Group M, Adama Smitha, je rast interneta posledica iskalnega marketinga, ki se pokriva preko novega denarja ali preko denarja namenjenega direktnemu marketinga, vendar ne toliko preko denarja namenjenega za oglaševanje preko TV.

Po omenjenih napovedih lahko pričakujemo, da bodo oglaševalci sledili trendu in povečali oglaševanje na novejšem mediju – internetu, medtem ko se bodo manj denarja namenili oglaševanju na tradicionalnih medijih. Oglaševalci so ugotovili, da je internet najhitrejši in najboljši način za učinkovito komuniciranje s ciljnimi kupci. Pričakujemo lahko, da bo namen tradicionalnih medijev predvsem podpora spletnega oglaševanja, saj še vedno velja za močni tržni kanal.

Viri: www.guardian.co.uk;