Ko določite glavni namen vaše direktne pošte, preidite k akciji – pripravi prodajnega pisma.
Vedno je izziv, ko sedimo pred nepopisanim listom papirja, zato pri lažji pripravi upoštevajte naslednje korake: vživite se v vaše prejemnike, določite vašo ponudbo, ki bo njim koristila, napišite pismo, izberite naslov in vse skupaj nekajkrat popravite.

Pri dopisu morate pridobiti v 3 sekundah glavno pozornost prejemnika, da nadaljuje z branjem, zato je namen dopisa, da:

  • vzbudi pozornost,
  • pokaže prejemniku, da razumemo njegove potrebe in razočaranja,
  • predlaga rešitve za njih, z vašim znanjem oziroma ponudbo,
  • pretvorite vašo ponudbo/rešitve v koristi, ki jih pridobijo z nakupom.

Pri celotni komunikaciji pa si predstavljajte, da z njim govorite osebno, pogovorno, v neformalnem jeziku, kot da bi pripovedovali o vašem izdelku ali storitvi prijateljem.
Prejemniku morate natančno povedati koristi, ki jih pridobi preko vaše ponudbe. Vedno glejte na ponudbo s prejemnikove perspektive, ki se vpraša »zakaj naj bi me to zanimalo; kaj je zame?«

Čisto nikogar namreč ne zanima vaš izdelek, ampak vsak kupi nekaj za svojo korist, kot primer: ženska ne kupuje oblek, ampak želi lepo izgledati, ne želimo kupiti knjige z recepti, ampak želimo preizkusiti nove jedi, s katerimi bomo navdušili naše prijatelje na večerji. Zato bodite specifični in raje ne uporabljajte izrabljenih fraz, kot so »…ohladite se z našimi klimami…«, »…to je ponudba, ki je ne smete zamuditi…«,….