Skoči na vsebino

Telefonski klic nas ponavadi zmoti med delom ali ostalimi aktivnostmi, zato je pomembno kako začnete vaš pogovor. Imate natanko 10 sekund časa, da pritegnete pozornost sogovornika na vašo stran, zato jih ne zapravite.

Včasih še naletimo na telefonske klice, ki uporabljajo nesmiselne in brezpomenske fraze, ki ne odražajo kredibilnosti in odvračajo sogovornika od nadaljevanja pogovora. Naslednje naštete fraze raje ne uporabite pri vašem naslednjem telefonskem klicu:

• »mi smo ponudnik rešitev …«
• »nudimo stroškovno učinkovite izdelke …«
• »smo vodilno podjetje na tem področju …«
• »želimo zadostitim vašim potrebam …«.

Primer slabega začetnega kontakta: »Dober dan, gospod Novak iz E-poslovanja pri telefonu. Mi smo vodilni ponudnik rešitev stroškovno učinkovitih sistemov e-poslovanja. Pomagamo številnim podjetjem pri procesih elektronskega trženja in s tem zadostimo njihovim potrebam preko e-poslovanja.«

Preden pričnete s klicanjem se raje prej pripravite. Nekaj osnovnih vodil pred začetkom klicanja:

  • pridobite podatke o klicani osebi, ni dovolj le ime in telefonska številka, ampak tudi njena funkcija in podjetje. Če tega trenutno nimate, potem pridobite prvega sogovornika na svojo stran, kot na primer: »Želim izvedeti ali je to, kar želim predstaviti zanimivo za vaše podjetje. Prosim povejte mi …« in sledi nekaj vprašanj, ki izpolnjuje vaše pogoje.
  • Uporabite besede, ki bodo vzbudile zanimanje že na začetku, potem nadaljujte s postavljanjem vprašanj in namigujte na to, kar bi jim lahko ponudili kot rešitev. Zato je pomembno, da si v naprej pripravite uvod pogovora in vprašanja, ki vam bodo v pomoč pri nadaljevanju pogovora.
  • Zastavljajte vprašanja odprtega tipa, da vam sogovornik ne more ponuditi odgovora “NE”.


Primer dobrega začetnega kontakta: »Gospa Jana, odvisno kako sedaj uporabljate podatke o vaših strankah, vendar imamo način, ki bi vam pomagal dvakrat ali trikrat hitreje povečati kontakte z vašimi strankami. To smo že uvedli tudi pri nekaterih trgovskih podjetjih. Rad bi vam zastavil le nekaj vprašanj, da vidim, če je smiselno, da nadaljujeva pogovor.«

Čeprav gre za enako ponudbo, se v zadnjem primeru izognemo besedam, ki odvračajo sogovornika od pogovora. Preučite katere besede uporabljate pri vaših klicih in premislite ali pri sogovorniku naletijo na odpor namesto interesa?


Želite izvedeti več o telemarketingu?

Vir slike: picasaweb