Kuverta je prvi kontakt naslovnika z vašo direktno pošto in z vami. Podali bomo nekaj nasvetov, kako pripraviti kuverto, da bo dosegla svoj namen, to je, da bo naslovnik z zanimanjem odprl kuverto in pričel brati vaše sporočilo.

Najprej pa nekaj o tem, kako smo do teh uporabnih informacij sploh prišli…

Združenje za Direktni Marketing Slovenije je 21.junija organiziralo Dan Direktnega Marketinga. Glavni govorec je bil legendarni Andy Owen, ki velja za eno največjih živečih osebnosti direktnega marketinga. V svojem dinamičnem štiriurnem nastopu je razkril vrsto skrivnosti direktne pošte. Prejeli smo konkretna navodila, kako se lotiti pisanja in kako izpeljati naslednje korake.

Za vas bomo tukaj povzeli njegova navodila, kako naj bo oblikovana kuverta, saj podjetja ponavadi uporabij klasično kuverto podjetja le redki pa se domislijo česa več.

Prva stvar je izbira kuvert in načina izpisa naslovo. Najbolje je, da uporabite kuverto z okencem. Naslov natisnite na dopis v kuverti. Dopuščena je tudi uporaba kuvert brez okenc a v tem primeru natisnite naslov na kuverto. Nikakor pa ne natisnite naslova na nalepko, ki jo nato nalepite na kuverto. To kot prvo ne izgleda najlepše, kot drugo pa dokazano zmanjšuje odziv.

Druga stvar, ki jo upoštevajte pa je ta, da na kuverto natisnete sporočilo, ki bo sprovociralo naslovnika, da odpre kuverto. Pri tem uporabite sporočilo, ki vsebuje besede kot so:
• Končno.
• Brezplačno darilo.
• Čestitamo.
• V kuverti.
• Samo za vas.
• Osebno in zaupno.

Kot tretje pravilo pa izpostavljamo tisto splošno direktnomarketinško: TESTIRAJ, TESTIRAJ, TESTIRAJ. Natisnite tri različne kuverte. Ugotovite katera ima najboljši odziv in za dokončanje akcije uporabljajte tisto z najboljšim odzivom. Kuverto namreč lahko poceni potiskate tudi na službenem tiskalniku.

Kaj pa pravimo v Dima centru? Včasih je dobro tudi to, da ne naredite nič. Uporabite popolnoma prazno kuverto. V tem primeru bo naslovnik že iz radovednosti odprl kuverto in nadaljeval z branjem.

Primer učinkovite kuverte