Dobil sem oglas za enega freelancerja, ki išče nove posle na področju pisanja tekstov. Gre pa približno takole:

“Sem tapata, iščem delo na področju pisanja tekstov, znam pisati vse in sem zelo poceni, samo 300EUR na dan.”

Ko sem pregledal oglase in sporočila, ki jih je ta avtor naredil, sem videl, da so narejeni v istem smislu: “Naš izdelek je najboljši…” “Z varčevanjem pri nas…” in tako naprej.

Povprečno, dolgočasno, (za “kupca”) neinteresantno.

Prva mantra direktnomarketinškega posla je ravno poslušanje, vživljanje v stranko, njene “probleme” in kako jih lahko rešimo. Samo tako lahko predstavljaš svoje poslanstvo (torej prodajaš izdelke ali storitve) na tem svetu. Še sami se večkrat ulovimo, ko začnemo stavek: “V našem podjetju…” kar je popolna napaka. Kupca ne briga “mi, naše”, temveč “njegovo, vaše”.

Po drugi strani pa sem videl oglas, da podjetje išče telemarketinške operaterje:

“Iščete delo na telefonu? Pokličite 01 555 555 55”

Oglas za teletržnike skoraj ne more biti boljši. Tudi sami se vedno znajdejo pred številko, ki jo morajo “spoznati”. Se o njej pozanimati in pripraviti. Kaj se skriva za to številko? Je to centrala ali določena oseba?

Vsekakor je na drugi strani oseba, ki se ji ne sanja, da jo bo kdo poklical in po navadi si tega niti ne želi preveč.

Oba oglasa izpostavljata eno bistvo:

Dober tržnik se bo pozanimal o prejemniku ali številki na drugi strani žice. Se bo poglobil v njegove probleme in poskušal najti, kje mu/ji lahko pomaga. V obeh primerih velja to: pri trženju pisanja tekstov moraš vedeti, kaj boš “prodal”, torej predstavil kot prednost, pri teletržniku se moraš pozanimati, koga sploh kličeš (če ni prava firma, je niti ne pokličeš).

Boštjan Zrimšek