Včasih je bila Pošta Slovenije dokaj “okorna” pri pripravi cen za poštnino. Imeli smo tri razrede, to je 20 g, 50 g in 100 g teže.

 

Seveda je danes drugače, saj smo na področju naslovljenih direktnih pošiljk (NDP) nagrajeni z razredi po deset gramov teže (10 g, 20 g, 30 g, 40 g, in tako naprej).

To pomeni, da se načrtovanje pošiljk vrti le v nekaj odstotkih cene, kar je za nas direktne tržnike odlično.

Pa vendar: manj je več in več je manj. Videl sem že direktno pošto, tiskano na 40 g/m2 papirju, ki je imela kar enajst različnih elementov (dopis, brošura, naročilnica, odzivna kuverta, letaki, nalepke, darilce,…), pa je še vedno bila pod 20 g teže!!!

Kako so to storili? Ko sem meril dimenzije in tehtal elemente sem opazil nekaj pravil:

  • papir prenese vse, važno je, kaj napišeš (torej: dopis je lahko na tankem papirju, važno je, da je dober),
  • naročilnica je najbolj pomembna (torej: dodali so “mini” odzivno kuverto, v katero se vloži predpersonalizirano naročilnico),
  • barve nadomestijo izgubo pri imidžu (mailing je bil skoraj v celoti barvno stiskan s tem, da so pazili, da bi zaradi prelivanja barve lahko bile tiskovine neberljive),
  • niti ena tiskovina ni bila standardnega formata (dopis je bil manjši od A4 in tako naprej),
  • število elementov me je pol ure “zaposlilo” (saj sem gledal in se čudil, kaj vse je notri).

Pri naslednji direktni pošti pazite na težo pošiljke. Pri nas imamo pravilo, da kolikor je teža pošiljke, toliko si lahko “privoščimo” za vsebino (torej za tisk materialov, ki so v njej).

Primer: za malo akcijo, kjer želimo na npr. 100 naslovov poslati posebno pošiljko, je 1 EUR za poštnino primeren, hkrati pa je tudi izvedba pošiljke v podobni vrednosti. V primeru 20.000 pošiljk, pa je cena nekje 0,30 EUR na kos – tako za poštnino, kot za tisk in izvedbo. (To so grobe ocene, na palec).