Tiskar nam rad ponudi svetleče premazni papir (glanc), saj se tako barve lepše vidijo. Po drugi strani pa imamo trende, da se uporablja recikliran papir, na katerem so barve bolj ubite,vendar je na otip čisto drugačen.

Kaj torej izbrati?

Premazni papirji so primerni za tisk, za personalizacijo na laserskih printerjih pa ne. (hitro lahko pride do okvare stroja, saj papir drsi na koleščkih.) Včasih se papir celo lakira, kar je lepo na prvi pogled, pušča pa odtise rok (pri sijajnem laku ali plastifikaciji) in pridodaja na teži pošiljke. Tako, da se trudimo specialne obdelave opustiti, saj ne vplivajo odločilno na odziv akcije.

Nepremazni papriji (brezlesni), sicer bolj ubijejo tiskarsko barvo kot premazni papirji, vendar pa so primerni za tiskalnike in trpežno prenašajo odtise rok. Primerni so za dokumente, kjer se dodatno izpolnjuje podatke (odzivne kartice, kuponi), saj tudi pisala lepše pišejo po njih.

Eko papirji so pogruntavščina današnjega časa. So bolj umazane, rjave barve in imajo celo značilen vonj. Tiskalniki in stroji jih sprejmejo, s tem, da so barve na teh papirjih lahko resnično neizrazite, kar zna lahko biti problem pri barvi logotipov po CGPju. Vendar morate na koncu sami oceniti, kaj želite s sporočilom narediti: odbiti pogled z glanc materiali in odsevi (uporabljajte vsaj mat premazni papir), dati v roke na otip prijeten papir, ki lahko ni popolnoma bel, ali celo z obarvanimi papirji poudariti vašo zavezanost naravi?

Z zlato sredino (torej brezlesni, ali vsaj mat premaznimi papirji) se direktni tržniki razumemo najbolje.