Skoči na vsebino
Home » Dezinfekcijski aparat za vsak dom

Dezinfekcijski aparat za vsak dom

Sem Boštjan, po duši tržnik, po srcu in izobrazbi pa tudi “štromar”. Zato sem ob tej epidemiji Koronavirusa (SARS-CoV-2) razmišljal, kako lahko s svojim znanjem in idejami pomagam tako sebi, kot tudi drugim.

Prišel sem do ideje za hišni dezinfekcijski aparat, ki deluje s pomočjo UV-C svetlobe, kjer posebni ultravijolični žarki osvetlijo predmete, ta svetloba pa uniči vse* mikrobe, plesni, viruse in podobne mikroorganizme. Več o UV-C sevanju tudi na priporočilih EU tukaj in mnenje NIJZ tukaj. Aparat mora biti enostaven za uporabo in primeren za vsak prostor – oziroma naj bo uporaben tudi kot lep kos pohištva.

Povezal sem se s kolegom Robertom Mramorjem, ki je strokovnjak za avtomatizacijo, industrijsko elektroniko in inovator. Seveda je takoj skočil v akcijo!

Skupaj z bližnjimi podjetniki smo se projekta takoj lotili in pripravili prvi prototip naprave. Kljub zelo omejenemu gibanju (saj smo tudi sami v samoizolaciji), z uporabo videoklicev, družabnih medijev in emailov smo naredili delujočo napravo, ki je razvita do te mere, da bo naprodaj za vse, ki želijo poskrbeti za zaščito pred bakterijami in virusi z dezinfekcijo kar doma.

Potrebujem vas!

Izdelujemo “domačo UVC kocko” (HomeUVCube – ja, želimo narediti izdelek, ki bo prepoznaven tudi po Evropi in svetu). Uporabna je kot nov pohištven element, kot lep tabure ali sedež na hodniku in bo hkrati služila za dnevno dezinfekcijo vseh stvari, ki jih želite očistiti.

S pomočjo mehanske zaščite in posebne krmilne elektronike smo vgradili dodatne zaščitne elemente, ki bodo omogočili še bolj varno in zanesljivo uporabo. Sedaj pa končujemo tudi dizajn, da bo ta kocka res lepo popestrila vaš prostor.

Vsak aparat je narejen skrbno in kvalitetno. Vse razvito znanje je namreč plod našega raziskovanja, praktičnega dela in izkušenj.

V teh časih, ko moramo biti še bolj povezani, boste z nakupom aparata podprli lokalne proizvajalce. Trenutna situacija nas nekoliko ovira z dobavljivostjo materialov. Ker je to trenutno zelo potreben izdelek, želimo narediti čimveč in čim hitreje.

Zato smo se odločili, da povabimo k zbiranju sredstev, oziroma rezervacij za nakup vse, ki želijo ta aparat imeti, oziroma se jim zdi ideja pozitivna, uporabna in zanimiva, da jo želijo podpreti s prispevkom.

Sodelujete lahko takole:

 • prispevke v višini 10 ali 20 EUR bomo zbirali za aparate, ki jih bomo donirali vrtcem, knjižnicam, domovom za ostarele in drugim ustanovam, ki takšen aparat nujno potrebujejo in si ga ne morejo privoščiti,
 • s prispevkom 50 EUR ali 100 EUR si rezervirate aparat, ki ga potem lahko ali kupite s 50 EUR ali 100 EUR nižjo ceno (440 EUR ali celo 390 EUR namesto 490 EUR, cena je z DDV) ali pa namenite teh 50 ali 100 EUR v “sklad” za izdelavo aparatov, ki jih bomo donirali,
 • za 490 EUR pa si rezervirate aparat in zagotovite ceno (cena aparata bo kasneje 570 EUR in več), dostavljen pa bo v maksimalno enem mesecu od rezervacije.

Predstavitev prototipa HomeUVCube aparata

Opomba avtorja: Zgornji video prikazuje uporabnost aparata za vpeljavo dnevne rutine dezinfekcije vseh stvari, ki lahko prenašajo škodljive viruse ali bakterije. Video je bil narejen doma, v samoizolaciji, v našem družinskem okolju, na kar smo še posebej ponosni.

Predstavitveni video je zgolj informativne narave in ga bomo izpopolnili z znanimi igralci in pravilnim ter učinkovitim načinom uporabe Home UVCube aparata, ko bodo okoliščine to dopuščale. Navodila za uporabo pa boste prejeli skupaj z aparatom.

To sem jaz.
Z masko, ker so pač take razmere.
Robert, inovator in strokovnjak za avtomatizacijo.

Drugi partnerji pri projektu

Veliko vas je pomagalo z idejami, brezplačnimi storitvami in hitro akcijo, da je lahko projekt čimprej zaživel.

 • Lingva z izdelavo prve serije tiskanih vezij,
 • K in K kov s hitrim izrisom in izdelavo ohišja za večjo UVC napravo
 • Aleš Braniselj s.p. s hitro izdelavo prototipnih omaric za hišne UVC aparate

Kaj lahko dezinficiramo z UV-C svetlobo?

Na enostaven način lahko poskrbimo za higijeno in dezinfekcijo:

 • mobilnih telefonov,
 • ključev in obeskov,
 • zaščitnih rokavic in mask,
 • očal, šmink in drugih drobnih stvari,
 • knjig v knjižnicah, igrač v vrtcih,
 • čevljev, športnih in otroških copat (uniči tudi gljivice!),
 • vsebino vrečk iz trgovine,
 • drugih stvari, ki si jih podajamo po rokah in so lahko prenašalci virusov, gljivic, mikrobov in plesni.

Dezinfekcija z UV-C svetlobo uniči kar 99,9% vseh živih organizmov tako, da jim uniči genski zapis v DNK in RNK molekulah, kot tudi ovojnico, kar pomeni, da se organizem ne more razvijati naprej.

A je UV-C svetloba varna?

UV-C svetloba ima močnejše delovanje od navadne UV-A ali UV-B svtelobe, ki se uporablja v solarijih ali v medicini. Zato ni zaželjeno, da se dlje časa gleda v vir svetlobe ali pa je tej svetlobi izpostavljeno telo, za kar smo poskrbeli z različnimi zaščitami. Pravtako je osvetljevanje časovno omejeno, da uniči, kar je potrebno in potem prekine delovanje. Zelo znana je že vsakdanja uporaba teh svetil v medicini, tiskarstvu, akvaristiki in teraristiki, hidroponiki in drugje.


Donacija v sklad za aparate

Vašo podporo lahko izrazite tako, da podprete projekt s svojo donacijo. Ko je zbranih dovolj donacij za en aparat, ga potem mi podarimo naprej ustanovi, ki se je za ta aparat prijavila (vrtci, šole, domovi za ostarele,… – Ustanove se prijavijo na obrazcu v tretjem stolpcu.)

S tem nam dajete potrditev, da je aparat dober projekt, ki bo omogočil dezinfekcijo tam, kjer prihaja do največ stikov. Vsak donator pa prejme še popust v višini donacije pri nakupu samega aparata!

Donacija za sklad
Vaš email:

Vse donacije bomo zbirali na posebnem skladu in objavljali skupni znesek prispevkov tukaj.

Do 2.4. 2020 (19.00) zbranih:

100 EUR

[chart id=”6411″]

Rezervacija oziroma nakup aparata

Sporočite vaše podatke in poslali vam bomo predračun za aparat. Po plačanem predračunu gremo v izdelavo. Aparat bo dostavljen v roku 14 dni od plačanega predračuna na vaš naslov. Dostava je v ceni.

Cena aparata je 490 EUR (cena je z DDV).

Urejamo tudi možnost nakupa na obroke (Diners kartica za fizične osebe in Grenke leasing za podjetja), tako da bo investicija razbremenila finance in bo aparat pri vas čimprej. Omenite to ob rezervaciji!

Kontaktirajte nas

Če vas zanima več informacij, nas kontaktirajte. Lahko tudi za naslednje možnosti:

 • najem za dlje časa (npr. po operaciji, ko je potrebna večja pozornost nad okužbami),
 • če ste ustanova, ki bi želela prejeti aparat
 • če boste kupili aparat na primer za več stanovanj,
 • če ste podjetje in vas zanima nakup več aparatov za vaše trgovine ali poslovne enote.

* 99,9% uničenje vseh znanih mikroorganizmov je po dovolj veliki dozi sevanja (nekje 99mJ/cm2), ki je odvisna od časa sevanja, intenzivnosti in valovne dolžine ultravijoličnega sevanja, prisotnosti delcev, ki mikroorganizme lahko zaščitijo pred UV, in zmožnosti “preživetja” samega mikroorganizma, ki je izpostavljen UV sevanju. Na aparatu so zato predvidene tri nastavitve, ki so primerne za domačo uporabo (mala, srednja, višja moč) ali za uporabo pri dezinfekciji mask FFP2, FFP3 in N95, kar se pogojno uporablja sedaj ob epidemiji in tako privarčuje pri sami večkratni uporabi mask.

V teh časih samoizolacije se trudimo na različne načine, zato vas prosimo, da nam preko obrazca na desni sporočite tudi vaše opombe, komentarje, ideje, predloge.