Lojalnostni klubi ali programi zvestobe v svetu obstajajo že več kot 20 let. Prvi so program zvestobe uvedli v American Airlines leta 1981, kmalu pa so jim sledila še ostala podjetja.

Osnovni način programa zvestobe je nagrajevanje kupcev, vendar to vsekakor ni dovolj za vzpostavitev uspešnega programa zvestobe in vzpostavitev zaupanja z vašimi kupci. Kupci morajo dobiti občutek, da dobijo resnično dodano vrednost, če so člani programa zvestobe.

Program zvestobe vam lahko prinaša dobiček, rast in dodano vrednost za vaše stranke v primerjavi s konkurenco, a le, če se ga lotite na pravi način:

  • najpogostejša napaka programov zvestobe je izdaja kartic in določitev popustov, brez dodatnih aktivnostih in komuniciranja s člani. Takim načinom bi lahko rekli kar ‘program pospeševanja prodaje’.
  • podjetja velikokrat vložijo ogromno sredstev za vzpostavitev programa, potem pa nimajo ‘skrbnika’, ki bi izvajal aktivnosti in meril uspešnost. Ustvarite program zvestobe z jasnimi cilji in ga povežite v vašo konstantno marketinško aktivnost.
  • »Tako delujejo tudi drugi«, ne kopirajte programov zvestobe od drugih podjetij, brez razumevanja glavnih elementov. Pripravite program zvestobe, ki ustreza vaši dejavnosti, sredstvom in ciljnim strankam.
  • Pomanjkanje razumevanja mehanizma lojalnosti – če ne veste katere stranke so pomembne za vas, zakaj bi vam ostale zveste, kakšno vedenje pričakujete od njih in katere koristi želijo prejeti od vas … veliko vlagate v program, vendar ni pričakovanih učinkov.
  • Nerazlikovanje kupcev – vsak posameznik ima različne nakupne navade, ne želijo vsi enakih ugodnosti. Če ugodnosti niso privlačne za kupce, slabo zasnovane, potem tudi program zvestobe ne bo deloval. V programu zvestobe deluje komunikacija ‘ena na ena’ in prilagojene ponudbe.

Zakaj se vam program zvestobe izplača?
»Ceneje je obdržati obstoječo stranko, kot pridobiti novo«, zato je pomembno, da si pridobite vaše stranke na svojo stran. Učinkoviti programi zvestobe pridobivajo zveste stranke, ki širijo pozitivne informacije od vas tudi drugim (od ust do ust). Priporočila znancev in prijateljev pa spadajo med najbolj učinkovita marketinška orodja, ko se odločamo o nakupu izdelkov ali storitev. To je več kot dober razlog zakaj se vam program zvestobe izplača.

 

Potrebujete nasvet kako vzpostaviti učinkovit klub ali program zvestobe svojih strank? Kako vzpostaviti ali voditi bazo strank? Predlagamo neobvezujoče srečanje, kjer vam bomo lahko svetovali na vašem primeru.
[contact-form-7 404 "Not Found"]